Maandelijks schrijven onze trainers een blog over thema's rondom opleidingen in de zorg. In deze blog schrijft trainer Marion Albers over de vakantieperiode in de zorg.

”Het is vakantietijd, een heerlijke periode om lekker te ontspannen en even helemaal weg te zijn. Voor de één is dat lekker thuis, voor de ander een vakantiebestemming dichtbij huis en voor weer een ander zo ver mogelijk weg. Lekker luieren op het strand of juist lange wandelingen en fietstochten maken.

Als trainer is de vakantieperiode over het algemeen een rustige tijd. Een tijd voor reflectie, het verder ontwikkelen van opleidingen en alle losse eindjes en actiepunten waar je gedurende afgelopen tijd niet aan toe bent gekomen. En natuurlijk ook vakantie nemen en weer opladen voor het tweede helft van het jaar. Ook in de zorg is de vakantietijd een heerlijke tijd, maar tegelijkertijd ook een drukke periode.”

Op de agenda: de zomerplanning

”Aan het eind van elk jaar komt er weer de zomerplanning op de agenda. ‘Hoe gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat we volgend jaar weer een ‘goede’ zomerplanning maken?’. Voor veel teams een worsteling met veel geschuif en op zoek naar oplossingen om een ieder de verdiende (zomer)vakantie te geven en de cliënten/bewoners de kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden die je graag wilt. En elk jaar lukt het weer in meer of minder mate. Hoe goed de planning ook gemaakt is, er komen altijd weer allerlei verschuivingen; iemand ziek, zwanger, uit dienst etc.. Er wordt veel appel gedaan op de creativiteit en flexibiliteit van de zorgprofessionals en het lukt ook altijd weer. 

In die gesprekken met elkaar, over ‘hoe lossen we dit op?’, is respect voor elkaars mening en ideeën een hele belangrijke. Vooral de dialoog aangaan met elkaar is daarin belangrijk maar niet altijd makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt om te benoemen wat een ieder belangrijk vindt en tegelijkertijd het groter belang, een ‘goede’ planning, in het oog houdt? Dit vergt het ‘goede ’gesprek aangaan met elkaar. 

Kortom, genoeg ontwikkelpunten, maar eerst een welverdiende vakantie en voor degene die werken: maak er iets moois van en geniet van elke dag.”

Meer informatie over onze opleidingen?

Ben je verpleegkundige en kijk je ernaar uit om na de vakantieperiode één van opleidingen te gaan volgen? Hier vind je een overzicht van al onze opleidingen. Wil je met ons sparren over een opleiding op maat voor jouw zorgorganisatie? Hier vind je meer informatie.