Een tijdje geleden heb ik een training geweldloze communicatie gevolgd, een ervaring die mij veel inzicht heeft gegeven in de manier waarop ik anders kan communiceren, vanuit mijzelf en in verbinding met de ander. Geweldloze communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg, is niet alleen een tool maar een kijk op het leven die empathie en begrip naar elkaar en naar jezelf bevordert.

De Essentie van Geweldloze Communicatie

De kern van geweldloze communicatie ligt in het herkennen van onze eigen behoeften en die van anderen, en het uitdrukken van deze behoeften op een manier die samenwerking en respect bevordert. Het gaat om het luisteren met empathie en het spreken vanuit het hart. Tijdens de training leerde ik hoe ik mijn woorden zorgvuldig kon kiezen om een brug te bouwen in plaats van mij terug te trekken.

Praktische Oefeningen en Diepgaande Inzichten

De training was interactief en praktijkgericht. We deden rollenspellen en oefeningen die ons uitdaagden om buiten onze comfortzones te treden. Een van de meest impactvolle oefeningen was het ‘empathisch luisteren’ waarbij we moesten luisteren om te begrijpen, niet om te reageren. Voor mijzelf een mooie oefening en ook een waardevolle tool om tijdens de trainingen die ikzelf geef goed te oefenen. Want echt luisteren is een vaardigheid die je niet elke dag gebruikt.

Toepassing in het Dagelijks Leven

Wat ik heb geleerd, is niet beperkt gebleven tot de trainingsruimte. Ik pas de principes van geweldloze communicatie nu toe in mijn dagelijkse interacties (nou ja, niet alle interacties… 😉). Het heeft me geholpen om effectiever mijn eigen behoeftes beter te onderzoeken en beter aan de ander te kunnen vragen waar ik behoefte aan heb. Met als gevolg, ander soort gesprekken die meer lijken op te leveren voor mij en de ander.

Conclusie: Een Levenslange Vaardigheid

De training geweldloze communicatie was meer dan een leerervaring; het was een reis naar persoonlijke groei, die graag deel in de trainingen die ik geef. Ik moedig daarom iedereen aan om deze krachtige communicatievorm te verkennen.