"De opleiding kwaliteitsverpleegkundige was voor mij echt een omslag"

Jayne, Verpleegkundige
Opleiding-kwaliteitsverpleegkundige-uitgelicht

Jayne werkt als verpleegkundige bij Amsta met als aandachtsveld kwaliteit en wondzorg. Ze heeft de opleiding tot kwaliteitsverpleegkundige bij de ZorgAcademie afgerond en volgt nu de verdieping van deze opleiding.

‘’Ik merkte dat ik als verpleegkundige alles op de afdeling wilde regelen en hierdoor veel taken naar mezelf toetrok. Door de hoge werkdruk rende ik van taak naar taak zonder achterliggend plan. Ik begon aan de opleiding kwaliteitsverpleegkundige bij de ZorgAcademie. Voor mij echt een omslag. Door de opleiding heb ik geleerd dat verantwoordelijkheid niet betekent dat je alles zelf moet doen, maar dat je samen toeziet dat het gebeurt. Om iedereen in te zetten in zijn of haar kracht. Tijdens de opleiding maakte ik een praktisch verbeterplan wat nu een jaarplan is geworden van de afdeling. Mijn collega’s en ik weten beter waar we aan toe zijn. Twee keer per jaar hebben we nu een bespreking over het jaarplan: ‘wat moet er nog bijgesteld worden, wat gaat er goed en wat kan er beter?’’

Uitdagingen in de zorg

‘’Na het afronden van de opleiding kwaliteitsverpleegkundige kwam ik op mijn werk voor nieuwe uitdagingen te staan. Binnen een maand raakte ik de ene na de andere collega kwijt, een bekende uitdaging in de zorg. Collega’s met verschillende verantwoordelijkheden die weer zijn vertrokken. Dit keer zag ik het als een kans om de kennis van de opleiding opnieuw toe te passen. Voor het team en mij is er weer een nieuwe uitdaging ontstaan om het weer opnieuw te gaan opbouwen. Tijdens uitdagingen op de afdeling merk ik nog meer dat ik het nu beter aanpak. Ik houd het overzicht en werk vanuit vertrouwen dat we dit als team aan kunnen.

Op dit moment volg ik de verdieping van de opleiding kwaliteitsverpleegkundige. Tijdens de verdieping zijn we onder andere dieper ingegaan op het voeren van coachingsgesprekken. Dit doe ik nu volgens een duidelijke structuur. Ik ben ook meer gaan reflecteren. Steeds kijk ik weer naar ‘wat kan ik anders doen zodat de samenwerking op de afdeling beter verloopt? Wat voor persoon is mijn collega en aan wat voor communicatie heeft hij of zij behoefte?’ Ik merk dat mijn collega’s meer ontspannen zijn en anders zijn gaan denken. We hebben meer lucht en werken volgens een agenda. Samen zorgen we ervoor dat we ons hier ook aan houden.’’

Opleiding kwaliteitsverpleegkundige 2 tweede afbeelding

De ZorgAcademie

Wil jij je als verpleegkundige verder ontwikkelen op het gebied van kwaliteit van zorg door teamoverstijgend en organisatiebreed kwaliteitsverbeteringen toe te passen? Ons opleidingsaanbod vind je hier.