Regelmatig geef ik trainingen over indiceren met het Omaha System, en een van de grootste eyeopeners blijkt telkens weer de scoreschaal. Recent volgde ik een webinar over dit onderwerp, aangeboden door Omaha zelf. Nieuwsgierig naar wat het me kon brengen, heb ik me aangemeld. Conclusie? Een waardevol webinar voor alle verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk. Het bood helder inzicht in het gebruik van de scoreschaal en bevestigde ook voor mij hoe krachtig deze tool kan zijn.

De Omaha Scoreschaal: Onderbelicht, maar Onmisbaar

De scoreschaal is vaak een onderbelicht aspect in de praktijk, maar goed gebruik ervan brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ik deel deze graag, omdat ik in trainingen regelmatig hoor dat de schaal niet altijd serieus wordt ingevuld en dat de meerwaarde ervan niet wordt ingezien.

De Kracht van de Omaha Scoreschaal: Zes Voordelen

1. Een heldere nulmeting
De scoreschaal biedt een startpunt: hoe staat de cliënt er nu voor? Je krijgt inzicht in de huidige situatie op het gebied van kennis, gedrag en eventuele signalen of symptomen.

2. Samen doelen bepalen
Als je weet waar de cliënt nu staat, kun je samen bespreken waar hij of zij naartoe wil. De streefscore bepaal je niet als verpleegkundige alleen, maar in samenspraak met de cliënt.

3. Realistische verwachtingen stellen
Je kijkt samen met de cliënt én zijn of haar omgeving naar wat haalbaar en nodig is. Niet alles hoeft een perfecte 5 te worden. Het draait om wat betekenisvol en passend is voor de cliënt.

4. Actiegericht werken
Om een score te verbeteren, moeten er gerichte acties in het verpleegplan komen. Zonder actie verandert een situatie meestal niet vanzelf. De scoreschaal helpt om concreet te maken welke stappen nodig zijn.

5. Teamreflectie
De voortgang bespreek je niet alleen met de cliënt, maar ook met collega’s. Het wordt zo een onderwerp van gesprek binnen het team, wat bijdraagt aan gezamenlijk leren en verbeteren.

6. Evalueren en leren
Tot slot biedt de scoreschaal een kader om te evalueren: hebben de acties resultaat gehad? Is de cliënt tevreden? En hoe ziet de situatie er nu uit? Dit maakt het mogelijk om te meten of je interventies echt zinvol zijn.

Theorie in de Praktijk

Tijdens mijn trainingen werken we met voorbeeld-zorgplannen uit de praktijk van de deelnemers. Dit helpt om theorie direct toe te passen en om van elkaar te leren. Dit praktijkgerichte deel is vaak het moment waarop alles samenkomt: puzzelstukjes vallen op hun plek, en de “aha-momentjes” zijn onbetaalbaar.

Verdiep je kennis

Benieuwd naar meer? Neem eens een kijkje op de website van Omaha System voor hun webinars en nieuwsbrief. En natuurlijk ben je van harte welkom om een training bij ons te volgen als je wilt leren hoe je het maximale uit het Omaha System kunt halen.

Zorgkwaliteit begint met inzicht, en de scoreschaal kan daar een onmisbare rol in spelen